Home

 

 
×

Fout

[sigplus] Critical error: Image gallery folder opening2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder opening2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

BED MUZET: aangenaam verblijven in een hemelse omgeving

De eerste thematisch verankerde jeugdherberg van ons land opende op 01.07.15 haar deuren onder de naam BED MUZET. Vanaf dat ogenblik ging een lang gekoesterde droom in vervulling en biedt de jeugdherberg voor talrijke koren, orkesten, dans- en theatergroepen, beeldend kunstenaars, … maar ook families en individuele backpacktoeristen een gepaste verblijfsaccomodatie op één van de meest aantrekkelijke plekjes van de stad.

Sindsdien mochten reeds vele individuele gasten, al dan niet op fietsdoortocht, met veel genoegdoening gebruik maken van een aangenaam verblijf in het cultuurhostel. Ook groepen muzikanten en dansers konden al genieten van het hedendaags comfort dat BED MUZET te bieden heeft.

BED MUZET vormt een essentieel onderdeel van de cultuurcampus Lier in volle wasdom. Naast de restauratie van de Jezuïetenkerk en het erg populaire Bar MUZA, is de jeugdherberg de volgende stap om in dit culturele en groene hart van de stad een pleisterplaats te maken voor ontmoeting en culturele beleving in z'n diverse aspecten.

BED MUZET is lid van de Vlaamse Jeugdherbergcentrale. Alle praktische info over BED MUZET vindt u op de website (klik op BED MUZET).

{gallery}bedmuzet{/gallery}

WEERGALOZE OPENING NIEUWBOUW

Dankzij de LIERische Kunsten werd de opening van onze nieuwbouw een voltreffer van formaat! Het Orkest van de Reizende Maan stuwde hemelse klanken in de centrale inkomhal en betoverde de genodigden bij hun intrede in het gebouw. Een bomvolle kerk kon vervolgens luisteren naar het speciaal voor de gelegenheid samengestelde Harmonieorkest dat met veel bravoure de academische zitting muzikaal opluisterde. De speeches van voorzitter Luk Ceulemans, burgemeester Frank Boogaerts en schepen Ivo Andries kaderden, zwaaiden lof toe, bepleitten, bedankten en omarmden.

Na het knippen van het lint werd Bar MUZA voor het eerst gevuld met 'echt publiek'. Het werd door iedereen onmiddellijk als een hemelse plek aangevoeld, precies zoals we beloofd hadden.

Ook al speelde het weer enigszins parten, het kon de pret en de talrijke positieve indrukken niet bederven. In de namiddag bleef het volk toestromen in de gezellige bar en was ook het grote publiek getuige van het geslaagde opzet.

Kortom: een start om U tegen te zeggen. De sponsors, beschermleden en donateurs mogen - samen met ons als initiatiefnemers - trots zijn op het geleverde werk en nog meer op de uiteindelijke, geslaagde realisatie.

De leslokalen zijn reeds volop in gebruik.

Bar MUZA is alle dagen geopend vanaf 9u.

{gallery}opening2014{/gallery}

OVERZICHT WERKZAAMHEDEN NIEUWBOUW

LEVERING TOOG

Met een grote kraan werd het gevaarte van 2,2 ton en 8 meter lengte uit de vrachtwagen getild en vervolgens neergezet op een speciaal daarvoor getimmerde catwalk. Vandaar werd het op wielwagentjes gezet en binnen gereden tot op zijn definitieve plek. Of toch bijna. De toog komt rond een witte paal. Het volume van die paal wordt er pas op het laatste ogenblik uit gehaald met een kettingzaag. Anders was het pronkstuk van de foyer te fragiel om te transporteren.

Een huzarenstukje kwam daarmee tot een goed einde. Met dank aan alle donateurs voor hun financiële bijdrage, Jef voor het schitterende ontwerp, NEDCAM voor de puike uitvoering en de werkmannen van Jeroen Verreydt voor het vele denk- en doewerk!

{gallery}toog2014{/gallery}

 

APRIL 2014

De eindspurt werd nu helemaal ingezet. De gietvloeren van keuken en foyer werden in het rustige Paasweekend gegoten toen het muisstil was op de werf. Sinds dan gonst het van de activiteit en lopen werklui af en aan met materialen, wordt er nog duchtig geklopt, geboord, gevezen, geslist, geschuurd, geverfd, gelachen en gezwansd,...

De sfeer is dus optimaal. Iedereen werkt aan (een ietwat laattijdige), maar toch nog tijdige oplevering.

Als ze zelfs de grasmatten al leggen, komt zeker de opening op zondag 11 mei niet in het gedrang. 

{gallery}mei2014{/gallery}

MAART 2014

Begin deze maand stond in het teken van de koppeling van alle nutsleidingen (water, gas en elektriciteit). Grote graafwerken domineerden toen het straatbeeld. Nu alles terug toe ligt, werd deze week gestart met de buitenaanleg. Eerst kwam het doortrekken van het bestaande pad voor het bestaande schoolgebouw tot aan de nieuwe inkom aan de beurt. Het aanleggen van een terras voor de nieuwbouw gebeurt pas helemaal op het laatst.

Het bleek een erg nauwkeurig meetwerkje om de Eternit gevelbeplating netjes uit te lijnen zoals door architecte Daniela Verwilt ontworpen. De grote platen worden met speciale lijmen verlijmd op een houten draagconstructie. Het gebouw krijgt hierdoor op slag een heel ander cachet. De achterzijde is reeds voltooid (zie foto's) en geeft inderdaad een prachtig resultaat.

In het grote slagwerklokaal op de tweede verdieping werd de zwevende vloer aangelegd: een houten vloer die rust op rubberen blokken (zie detailfoto). Ideaal voor de akoestische demping.

Het is nu volop doorstomen tot aan de eindmeet. Dus veel volk over de vloer dezer dagen: leggen van de gezaagde kassei inkom in de foyer, vloerverwarming bovenop de akoestisch gedempte vloer, nieuwe ramen in de centrale inkomhal, plaatsen van het aluminium buitenschrijnwerk, verplaatsen van de verwarmingsketel voor de kerk naar de kelder van de SAMWD (die dient nog enkele jaren dienst te doen tot we klaar zijn met de binnenrestauratie), enz...

Dat het einde in zicht is, wordt aangekondigd door de eerste kleurstalen verf op de muur van de artiestenloge…

{gallery}maart2014{/gallery}

FEBRUARI 2014

De officiële opening gaat door tijdens de LIERische Kunsten van zondag 11 mei 2014. Dan gaan de deuren van de nieuwbouw open en wordt iedereen uitgenodigd een kijkje te nemen in zowel de splinternieuwe foyer als de leslokalen op de eerste en tweede verdieping.

Intussen wordt naarstig verder gewerkt aan de afwerking: op alle verdiepingen werd de dekvloer (chape) aangebracht en de buitengevel werd voorzien van een waterkerende fleece. De vloerverwarming werd geïnstalleerd (een foto toont hoe de spaghetti van leidingen naar de verwarmingsketel loopt!) en de bepleistering afgewerkt. Tevens werd de aluminiumconstructie voor de gevelsluiting geplaatst.

De foto met het stukje half bepleisterde ronde muur is gemaakt in wat vroeger de sacristie van de kerk was. Dit wordt nu de springloge: letterlijk de plaats waar de artiesten zich opmaken om op het podium te 'springen'.

Vorige week werd het glas geplaatst in de voorgevel van de hoofdinkom en was de vloerder gestart met het leggen van de tegels. Deze week werden de diverse putten gestoken voor de riolering.

{gallery}februari2014{/gallery}

JANUARI 2014

De grote officiële opening werd vastgelegd: tijdens de LIERische Kunsten van zondag 11 mei 2014 (10.30u) gaan de deuren van de nieuwbouw open en wordt iedereen uitgenodigd een kijkje te nemen in zowel de splinternieuwe foyer als de leslokalen op de eerste en tweede verdieping.

Voor het zover is, is er echter nog heel wat werk aan de winkel. De bezettingswerken schieten goed op. Ook de centrale inkomhal heeft nu een keurig hemdje aangetrokken. En we kunnen u - voor zover u dat nog niet wist - formeel meedelen dat het vak van bezetter een erg vakkundige stiel is! Kaarsrecht werden de muren afgewerkt. Op de hoogste verdieping werden de zijmuurtjes opgetrokken die vanuit de lift leiden naar het grote slagwerklokaal op niveau 2 (foto 4).

Deze week werd de vloerverwarming gelegd op het gelijkvloers, zowel in de grote centrale inkomruimte als in de foyer. Ook de hoogspanningscabine werd geplaatst. Die zal zowel kerk als nieuwbouw van de nodige stroom voorzien. Door het lagere energietarief dat we genieten met deze cabine, betaalt de extra investering zich na ongeveer 4,5 jaar terug.

{gallery}januari2014{/gallery}

DECEMBER 2013

In de keuken werd de bepleistering en bezetting aangebracht. Op de eerste verdieping wordt het glas geplaatst. In het grote slagwerklokaal werden de grote luchtkanalen aangebracht, die akoestisch worden ingepakt.

Ook de dakwerkers gingen van start en brandden een jasje van roofing op het dak. Vooraf werden in de foyer verschillende doorboringen aangebracht voor de elektrische leidingen die de spots zullen aansturen. Ook op de mezzanine werden diverse stopcontacten voorzien voor het ophangen van spots op de ronde leuning. Dat zorgt ervoor dat bij kleine optredens in de foyer een minimale, maar kwalitatieve belichting mogelijk wordt.

In de week voor de kerstvakantie werd de dakdichting aangebracht en de roofing gebrand. Om het gebouw voortreffelijk te laten scoren op de ecologische ladder, wordt de buitengevel van twee lagen isolatie voorzien. Daarop zal vervolgens lattenwerk bevestigd worden waarop tenslotte de Eternitpanelen als gevelbekleding zullen worden aangebracht.

{gallery}december2013{/gallery}

OKTOBER 2013

Het secretariaat van de SAMWD zal na de werken verplaatst worden naar de nieuwe hoofdingang. Daartoe werden twee grote raamopeningen open gemaakt in de bestaande zijgevel van de school.

De liftkoker in de bestaande SAMWD-gang is een feit. Geen eenvoudige klus, maar perfect geklaard door aannemer Jeroen Verreydt. Instrumenten zullen nu vlot van beneden naar boven vliegen en weer terug. Prachtig vooruitzicht, in de eerste plaats voor de slagwerkleerkrachten.

De grote torenkraan werd afgebroken voor de komst van de novemberfoor.

Deze maand worden de elektrische leidingen doorgeboord, maakten we een grote opening doorheen het betonnen dak voor het grote luchtkanaal in de foyer, zijn er grondige aanpassing aan het bestaande SAMWD-dak voor het onderbrengen van de lift. Eveneens op onderstaande foto's staan de elementen voor de verluchting- en verwarmingsgroep te wachten tot het moment van de plaatsing.

Het grote lucht- en verwarmingskanaal loopt deels onder en deels bovenop het dak van de foyer.

Op het gelijkvloers worden de twee kleine en smalle raamopeningen in de oude SAMWD-gevel verlaagd. Dit wordt immers een binnengevel waarbij de raamopeningen zullen dienst doen als loketruimte voor de ticketing.

{gallery}oktober2013{/gallery}

SEPTEMBER 2013

De liftkoker steekt bijna door het dak van de SAMWD. Om de vloerplaat te leggen op de zolderverdieping werd een gedeelte van de bestaande dakconstructie afgebroken. Zo kan er makkelijker beton worden aangevoerd.

Midden september werd het glas in de grote raampartijen van de foyer in hun aluminiumprofiel geplaatst. Een spectaculaire bezigheid waarvan u hieronder een mooi beeldverslag vindt. Over enkele weken komen de ramen op de verdiepingen aan de beurt.

Er wordt intussen naarstig verder gewerkt aan het metselen van buiten- en binnenmuren. De leidingen voor gas en water lopen nu kriskras door de ruwbouw. Op de eerste verdieping waren we toevallig getuige van de 'laatste steen'-legging van de binnenmuren (zie foto's). 

Op de tweede foto ziet u het zicht van op de mezzanine in de foyer. Ze zal niet geheel afgesloten worden van de foyer, maar kan indien gewenst benut worden als afgezonderde (vergader)ruimte.

{gallery}september2013{/gallery}

AUGUSTUS 2013

Met het plaatsen van de predallen op de tweede verdieping werd eindelijk het volledige bouwvolume bereikt! Op de eerste verdieping werden de binnenmuren in silicaatsteen (voor extra akoestische demping) afgewerkt. Ook de hoofdinkomhal krijgt zijn stilaan zijn definitieve (hoge) vorm.

De stellingen in de foyer op het gelijkvloers zijn verdwenen waardoor de volledige ruimte nu pas ten volle tot zijn recht komt.

De loodgieter legde reeds ettelijke meters aanvoer van waterleiding, afvoer van WC's, afwasbakken en douches (artiestenfoyer). Zo krijgt ook de HACCP-keuken verder vorm. Voor de geïnteresseerden: HACCP staat voor Hazard analysis and critical control points. Plaatsen die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit om het risico op besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten. U zal dus met een gerust hart uw geliefkoosde schotel kunnen nuttigen in onze foyer!

Op het gelijkvloers werden de aluminium profielen van Reynaers gemonteerd.

{gallery}augustus2013{/gallery}

 

JULI 2013

De batterijen van zowel de machines als de werkmannen zijn opgeladen. We gaan er weer volop tegenaan.

U merkt dat we dichter de finale contouren van het gebouw naderen. De eerste verdieping is nu een feit. Volgende week starten we met de opbouw van de tweede verdieping. Intussen worden de afmetingen genomen voor al het raamwerk.

Op de derde foto onderaan merkt u ruwweg de passage die de verbinding zal maken met de gang in het bestaande SAMWD-gebouw. De dakconstructie van de school wordt grondig aangepast voor het onderbrengen van de liftkoker. We zullen telkens foto's nemen zodat u ook hiervan de voortgang stap voor stap kan volgen.

{gallery}juli2013{/gallery}

 

Nieuwbouw vanuit de lucht 

Het werpt eens een ander licht op de vorderingen van de nieuwbouw. We trokken sinds de start van de werkzaamheden niet alleen kiekjes van op de begane grond. Af en toe werd het fototoestel (met een man zonder vrees) ook de lucht ingetrokken in een manbak aan de torenkraan. De vier foto's hieronder gaven mooi weer hoe het nieuwe gebouw uit de grond oprijst. De foto's werden genomen in respectievelijk november 2012 - december 2012 - maart 2013 en twee foto's van juni 2013.

{gallery}luchtfotos{/gallery}

Het geeft mooi weer wat er met de vele financiële bijdragen aan werk wordt gerealiseerd. Nu sparen we voor de dakdichting (dakvloer, dakbedekking en thermische isolatie). Het kostenplaatje hiervoor draagt €76.367,20. Stad Lier financiert hiervan 75% waardoor er voor ons nog €19.091,80 rest. 

U zou toch niet willen dat u bij uw eerste bezoek aan de afgewerkte foyer het glas moet heffen in de gietende regen? Help ons daarom vandaag nog met uw bijdrage het dak te dichten!

1 m²  dakdichting = 28,52 EUR

2 m²  dakdichting = 57,04 EUR

3 m²  dakdichting = 85,56 EUR enz natuurlijk...

Uiteraard blijft elke bijdrage welkom op onze projectrekening BE87 7450 1245 7394 bij HERITA.

 

JUNI 2013

De laatste 'betonnen bomen' werden ontkist. Het voorlaatste exemplaar was meteen een sluitstuk dat kan tellen: 6 meter hoog! Dit koninginnestuk staat nu te pronken tussen de overige bomen.

Tussen die vroeger gegoten bomen is het intussen een wirwar van schoren. Bijna een 'metalen bos' zeg maar. Gelukkig maar tijdelijk tot de predallen voor de eerste verdieping worden geplaatst. Stilaan krijgen we van op die eerste verdieping zicht op de Peperbus.

{gallery}juni2013{/gallery}

MEI 2013

Hoewel de weergoden blijven treuzelen over een echte doorbraak, treedt af en toe de zon al ten tonele en kunnen de werkzaamheden op de werf hun normale ritme hervatten. De eerste betonnen kolommen van de buitengevel werden eerder deze maand van hun bekisting ontdaan en gaven weerom een schitterend resultaat. De betonnen vloerplaat en balken voor de leraarsfoyer en de mezzanine in de grote foyer zijn klaar.

Deze week werd de buitenste rij betonnen bomen verder afgewerkt. Om te vermijden dat de eerder gegoten 'bomen' niet beschadigd worden, werden ze ingepakt met een houten bekisting. Gezien de fragiele constructie is een klein ongelukje immers quasi niet te herstellen. Het zekere voor het onzekere dus.

{gallery}mei2013{/gallery}

HUIFKAR op de werf?

Een vreemd schouwspel bij het begin van een nieuwe werkweek: een huifkar werd over de werfzone getild! De leerkrachten van het Sint-Ursulalyceum braken zich al enkele weken het hoofd hoe de wat groot uitgevallen huifkar in 's hemelsnaam tot op het podium zou geraken. Een krachtige en wendbare torenkraan wil in zo'n geval al eens een handig hulpmiddeltje zijn. De werkmannen van aannemer Jeroen Verreydt waren graag bereid een handje toe te steken waardoor de klus in no time geklaard was. De leerlingen van het Sint-Ursulalyceum brachten het stuk MOED ER (tekst en regie van Johan de Paepe) tot eind april.

{gallery}huifkar{/gallery}

BETONBOOM dik OK

Afgelopen vrijdag werden de eerste 'betonnen bomen' van hun bekisting ontdaan. Het was even bang afwachten om te zien of het resultaat naar behoren was. En dat is het zeker! De detailfoto's hieronder geven duidelijk aan dat de betonnen kolommen een mooi kleedje van houtreliëf vertonen. Precies wat de bedoeling was.

{gallery}betonboom{/gallery}

APRIL 2013

Na een weekje bouwverlof gaan we er weer volop tegenaan. Deze week worden de eerste betonnen 'boom'kolommen gegoten. Een heel precies werkje: de houten bekisting wordt voorzien van speciaal geselecteerd hout dat een reliëf van nerfstructuur zal nalaten in het beton. Daartoe wordt een erg lopende betonsoort gebruikt waardoor de bekisting hermetisch dient te worden afgesloten. Elke kleine opening volstaat om de vulling er onmiddellijk te laten uitlopen en dat risico kunnen we uiteraard niet nemen. Tegelijk worden ook de predallen voor de betonplaat van de eerste verdieping gelegd.

{gallery}april2013{/gallery}

MAART 2013

In maart werden ondermeer de binnenmuren (in snelbouw en zichtbeton) van het gelijkvloers gemetseld, werd de constructie opgetrokken voor de bekisting van de 'betonnen bomen', kozen we de kleur voor de aluminiumprofielen en gevelbekleding in Eternitpanelen en werden de predallen voor de dakplaat en de duplexplaat voor de mezanine in de foyer gelegd.

{gallery}maart2013{/gallery}

Februari 2013

Ondanks de onverwacht lang aanhoudende vrieskou werkte aannemer Jeroen Verreydt onverstoord verder: verder doorboren van vloerplaat eerste verdieping in het bestaande SAMWD-gebouw voor plaatsing van de liftkoker (die zal zowel de nieuwbouw als de Academie toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers en dient als lift voor verhuis van slagwerkmateriaal naar de leslokalen op de eerste en tweede verdieping); plaatsing onderste stenen voor de oprichting van de binnenmuren; gieten van de eerste betonnen kolommen; ...

{gallery}februari2013{/gallery}

Januari 2013

De start van het nieuwe jaar kondigde zich aan met aanhoudende vrieskou waardoor de werkmannen hun toevlucht zochten tot wat binnenwerk: de liftkoker werd voorbereid door doorboring van de vloerplaat van het gelijkvloers + constructie van de betonnen sokkel voor de lift in de kelder. Op de werf buiten was er op dat ogenblik nauwelijks mogelijkheid om verder te werken. Enkel de afbraakwerken konden doorgaan.

{gallery}januari2013{/gallery}

Najaar 2012

Eind vorig jaar werd gestart met: de aanleg van de werfzone, afbraak bestaande brandtrap, boringen van de 80 paalfunderingen, ingraven van de riolering, gieten van de bodemplaat, ... Tegen het jaareinde zaten we bovengronds.

{gallery}najaar2012{/gallery}